Barion Pixel

BABAHORDOZÓ VÁSÁRLÁSA ESETÉN INGYENES SZÁLLÍTÁS FOXPOST AUTOMATÁBA

Altatás babahordozóban

Sokszor kapom a kérdést alvás tanácsadóként, hogy: Nem lesz ebből baj, hogy egész nap rajtam lóg a gyerek és csak babahordozóban alszik el? Nem kényeztetem el? Nem rontom el, hogy folyton kézben van és menni kell vele? De hát le se tudom tenni a kiságyba aludni, ahol pedig a helye lenne!

Hogyan alszanak a babák a mielőtt megszületnek?

Szeretek oda visszamenni a magyarázatban, ahol még nincs befolyásunk: nézzük meg mi történik a pocakban a babával? Hogyan alszanak a babák mielőtt megszületnek? Mennyit alszanak?

A nap 95-98 százalékát. Igen, jól hallottad! Szinte folyamatosan!

“Az enyém bizony nem aludt ennyit az biztos, folyton rugdosott, főleg éjjel! Biztos azért ilyen rossz alvó.” – mondod Te. Ez azért van, mert a babák 1 órában legalább 50-szer mozdulnak a pocakban. Igen, jól érted: ez azt jelenti, hogy alvás közben is mozognak! Folyamatosan! És közben még te is mozogsz! Még éjjel is. Érted már, hogy miért természetes, hogy folyton cipelni kell és egy percet sem alszik a kiságyban?

A babák alvása és a bőrkontaktus

Az érintésről akkor még nem is beszéltem, hiszen a pocakban folyamatosan hozzáérsz, “öleled” a babád. Sőt, hallja a hangjaidat, a köldökzsinór pulzálását, mint a szívverésed. Hát csoda, hogy nem akar a csöndben külön szobában kiságyban aludni? Nem csoda. 🙂

Bocsi, de már a pocakban elrontottad!

A babának tehát alapszükséglet a folyamatos mozgás, testközelség, érintés.

Van egy nagyon szemléletes kutatás sorozat, ami ezt látványosan bizonyítja.

A Harlow-féle rézusz majom kísérletről biztos hallottál, ezt szoktuk “szőranya” kísérletnek hívni: a rézusz majom gyerekeket születéskor elválasztják az anyjuktól és egy ketrecben nevelik. Két tárgy van a ketrecben, egy “szőranya”, ami egy bábu puha anyaggal bevonva. És egy másik bábu, ami “drótanya” és csak cumisüvegből folyik belőle a tej. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kismajmok sokkal több időt töltöttek a “szőranyán” mint a “drótanyán”. Hiába onnan jött a táplálék, onnan folyt a tej. Ebből megtanulhattuk, hogy fontosabb a szeretet, vagyis anyán “lógni”, mint maga a táplálék.

Azonban azt már kevesen tudják, hogy ezek a kismajmok egyáltalán nem lettek egészségesek, amikor felnőttek (averziójuk lett az érintésre, agresszívek lettek, nem voltak szociálisak, nem tudnak teherbe esni, ha teherbe estek elhanyagoló anyák lettek) (Harlow és Harrow 1981). Szóval ennyi még nem elég, valami hiányzik.

Mason és társai továbbvitték a kísérletet: az volt az ötletük, hogy egyetlen dolgon változtatnak: a “szőranyát” egy a gumiszalaggal lógatták a ketrecben – így amikor a kismajmok rámentek az fel-le és jobbra-balra ringatózni kezdett. És láss csodát! Így már egészséges majmok fejlődtek (Mason 1968).

Tehát minden alkalommal, amikor nem sikerült letenni a babád altatáskor és keményen rovod a kilométereket a babahordozóval, gondolj arra, milyen csodálatos munkát végzel éppen: fejleszted a babád, hogy egészségesen nőjön fel!


Kalmár Szandi – A szerző

Emlékszem, amikor kb. 6 hónapos volt a lányom és kezembe vettem Lieldoff Az elveszett boldogság nyomában című könyvét. Rögtön éreztem, hogy valószínűleg ez az egyetlen könyv, amit érdemes lett volna elolvasnom a babázással kapcsolatban. Azonnal magamra is kötöttem a szekrény mélyén lapuló kendőbe Lilit. Hirtelen leszállt minden ellenérzésem, hogy én abba az anyag darabba be tudom őt csavarni rendesen. Hát így kezdődött minden…

Onnantól nem voltak kérdések, vagy legalább is annyi és nem olyan fájóak. Mert hallgathattam a szívemre és a megérzéseimre. A környezetemnek azért sikerült időről-időre elbizonytalanítania, hogy nem jó, hogy folyton rajtam „lóg” a gyerek, meg micsoda kísérletet csinálok én, hogy így nevelem. Aztán amikor formálisabban is elkezdtem tanulni a témát – az alvást, a szoptatást, babahordozást – végképp elszállt minden kétség és magabiztosan tudtam állni a viharokat. Ezt a magabiztosságot igyekszem átadni azóta is a hozzám forduló anyáknak. A gyerekeim már 11.5 és 16 évesek, de most is nagy nosztalgiával gondolok vissza az első évekre, amiket több információval és támogatással sokkal könnyedebben vehettem volna.

Ha elakadtatok és segítséget szeretnél, keresd Szandit bizalommal!